Gör din egen energisparkalkyl

Till kalkylsidan

Realice - Energibesparing och iskvalitet


Realice

VÄr lösning

Realice bygger pÄ VPT - Vortex Process Technology dvs att vattnet passerar genom en Vortexgenerator dÀr det blir behandlat och avluftat, dvs vattnets egenskaper förÀndras och de smÄ bubblor som normalt finns i vatten avlÀgsnas innan vattnets tankas ner i ismaskinen eller lÀggs pÄ isen med handmunstycket. Genom att lÀgga isen med vortexbehandlat vatten fÄr ni en optimal grund för en högkvalitativ och energisnÄl is.


Realice Realice Àr ett komplett system för behandling av vatten till konstfrusna isbanor. Systemet bygger pÄ den förÀndring som uppstÄr vid kraftig vortexbehandling. Vortexen skapas i en Vortexgenerator som Àr patenterad och som inte innehÄller nÄgra rörliga delar utan det Àr utformningen av munstycket och den efterföljande vortexkammaren som gör att vattnet sÀtts i kraftig rotation.


Realice I vortexbehandlat vatten Ă€r vattnet mer strukturerat och har dĂ€rför lĂ€ttare att kristalliseras nĂ€r de fryser till is. Dessutom Ă€ndras vattnets viskositet sĂ„ att vattnet flyter ut lĂ€ttare vilket gör att ni kan lĂ€gga is med en betydligt lĂ€gre vattentemperatur Ă€n tidigare. Den optimala temperaturen pĂ„ lĂ€ggvattnet Ă€r ca 18ÂșC.


Energibesparing i ishallar

NÀr isen lÀggs frÄn grunden med vortexbehandlat vatten fÄr ni den största energibesparingen. Vattnet som isen lÀggs med Àr dÄ maximalt avluftat frÄn isolerande luftbubblor. Detta ger en mindre energikrÀvande transport av vÀrme genom isen.


SÀnk energiförbrukningen med ca 100 000 kr/Är

Effektivare vÀrmetransport

Isen hÄlls kall genom att vÀrme frÄn ytan leds bort genom kylsystemet under isen. Med en energieffektivare och kompaktare is minskar belastningen pÄ kompressorerna och energiförbrukningen minskar.


Kallt lÀggvatten

Ishallar Àr ofta stora förbrukare av energi. Det Àr inte ovanligt att en normal ishall gör av med över 3700 kWh/dygn. PÄ en sÀsong blir det kostnader pÄ över en miljon kronor, bara bara för att hÄlla isen. Kan man sÀnka energiförbrukningen finns det i regel stora pengar att spara. Med Realice kan ni spara ca 10% av energikostnaden.


Högre istemperaturen

Med Realice kan ni i regel ocksÄ höja istemperaturen med 1-2 grader Celsius med samma eller bÀttre iskvalitet.


Ni slipper köpa varmvatten

Med Realice slipper ni köpa in varmvatten att anvÀnda vid isvÄrden.


Iskvalitet

FörbÀttrad iskvalitén

Med Realice fryser isen i tunna laminerade skikt vilket gör den bÄde hÄrd, seg och betydligt mer hÄllbar Àn normala isar.

Laminerad is

Is som Àr byggd frÄn grunden med Realice handenhet, r1x skapar en is som fryser omlott och Àr laminerad. De smÄ fina dropparna landar med en rörelse som gör att de sprider sig bÀttre och fryser omlott. Det gör att isen blir hÄrdare, segare och bÀttre.


Ismaskin

AnvÀndarna mÀrker skillnad

AnvÀndarna, ishockeyspelare, konstÄkare mm tycker det Àr bra att inte behöva vÀnta medan isen fryser till efter omspolning. Med Realice fryser isen snabbare och anvÀndarna kan komma in snabbare pÄ banan. Isen ska vara bÄde hÄrd och seg, samtidigt som den ska ha bra klarhet sÄ att man kan se reklamen och linjerna tydligt genom isen.


6 skÀl att köpa Realice

1. LÀgre temperatur pÄ lÀggvattnet

Genom att underhĂ„lla isen med en lĂ€gre temperatur pĂ„ lĂ€ggvattnet, ca 18ÂșC mot normala 40-45ÂșC kan en normal ishall spara ca 50 000 kr/Ă„r i vĂ€rme som inte behöver kylas bort.


2. Högre istemperatur

Med Realice kan ni spara ca 10% av energikostnaderna pÄ den kontinuerliga driften.
Detta pÄ grund av att det Àr möjligt att hÄlla en högre temperatur pÄ isen
samtididigt som ni fÄr en bÀttre kvalitet. Detta motsvarar i normalfallet ca 40 000 kr/Är i besparing.


3. Minskad varmvattenkostnad

Om ni dessutom Àr tvungen att köpa det varma vattnet som ni idag lÀgger pÄ isen kan ni spara ytterligare ca 20 000 kr/Är.

4. BĂ€ttre iskvalitet

Med vortexbehandlat vatten fÄr ni Àven en bÀttre iskvalitet, isen fryser snabbare, Àr hÄrdare, segare och jÀmnare. Ni fÄr Àven en bÀttre iskvalitét genom att vattnet har fÄtt en lÀgre viskositet och dÀrmed flyter ut lÀttare.


5. Minskad belastning pÄ kompressorerna

Genom att höja istemperaturen och lÀgga pÄ vatten med en betydligt lÀgre temperatur behöver inte kompressorn jobba lika hÄrt som tidigare vilket resulterar i en ökad livslÀngd och minskade servicekostnader.


6. Mindre kalkavlagringar

I det vortexbehandlade vattnet fÀster inte lÀngre kalkpartiklarna pÄ rörledningar eller pÄ spridarmunstycken pÄ ismaskinen. Detta ger en lÀgre underhÄllskostnad.


Nöjda kunder

Realice finns idag installerat i mÄnga ishallar runt om i Sverige, Europa och vÀrlden med nöjda kunder som spara bÄde miljö och pengar, varje dag, Äret runt.

Cutout

Konfigurera

Ett komplett Realicesystem bestÄr av en handenhet, Realice r1x och en av basenheterna Realice r4x, r6x eller r10x beroende pÄ vilket vattenflöde ni har obelastat i ert vattensystem i ishallen. Handenheten levereras med tvÄ kupor för olika flöde. Vill du lÀsa mer om VPT- Vortex Process Technology klickar du hÀr för att komma till vÄra sidor om vÄr teknologi.

Nedan ser ni specifikationerna och flödeskurvorna för de olika enheterna.


Specifikationer

r1x r4x r6x r10x
Max tryck
@ 20℃
16 bar (PN16) 16 bar (PN16) 16 bar (PN16) 16 bar (PN16)
Normalt flöde
@ 3-5 bar
1 - 2 mÂł/h 4 mÂł/h 6 mÂł/h 10 mÂł/h
Rekommenderad arbetstemperatur 18℃ 18℃ 18℃ 18℃
LĂ€ngd 340 mm 558 mm 643 mm 726 mm
Diameter 106 mm 82 mm 96 mm 120 mm
Vikt 0,97 kg 1,27 kg 1,43 kg 1,89 kg
Anslutning: ISO 228-G1” ISO 228-G1” ISO 228-G1” ISO 228-G1Œ”
TryckmÀtare: Nej Ja Ja Ja

Tryck och flödesdiagram

Födeskurvor

Ladda hem

HÀr kan du ladda hem ett produktblad för utskrift.

Quicktime Video om Realice
pdf Produktblad, Realice

Energibesparingsdokument / Referenser

Iowa State University / USA
Breda Ijsbaan / Holland
Virdavallen, Alvesta / Sverige
Tivoli Eisarena , Aachen, Tyskland
Tac Schneider, Finland


System

Vćra kunder har hittills sparat 4 957 745 Euro i energikostnader pć Realice.

Sustainable Business Hub Cinns Malmö Cleantech City